Tuesday, March 8, 2016

Si fueris Romae. Romano vivito more!

   Jel' znate vi Gosn. Ignjata Junga? Ne nije u pitanju nikakva psihologija i deljenje tipova ličnosti  po Jungu. Jel znate barem ulicu Ignjata Junga u Jaliji? Mi iz Filipa Višnjića smo redovno igrali fudbal protiv derana iz te ulice. Elem.
   Sirmijum sigurno znate, ako ništa drugo, barem ste čuli za Sirmijum. Da vam sad ne pričam kakav je to grad bio. Sirmijum je kao i svaki veci, ozbiljan grad imao akvadukt. E sad, gosn. Ignjat je bio varoški uča. Ali je tako u slobodno vreme voleo da kopa. U tom svom zanosu kopanja je mislio da je iskopao ostatke logora avarskog kagana Bajana, koji je služio za vreme opsade Sirmijuma. Medjutim posle je bio svestan da tako velelepna gradjevina ne može biti vojnički logor. O da to je ostatak Maksimijanove palate. To vam je kad krenete za Jarak pa tamo malo posle onoga što je ostalo od Matroza sa desne strane. Tamo gde je ono čudo za zalivanje, e tu. Tamo kod Doma Vojske sa leve strane. Ima jedan krajputaš na kojem piše ...ostaci Sirmijumskog akvadukta... A od akvadukta nema ni a. Dobro de, ne mogu kazti da nema. Ako se dobro zagledaš u kanal, možeš videti po koji gurpisani kamen. Al ko bi rekao da je to akvadukt. E pa derani moji Gosn Ignjat Jung je rekao da je to akvadukt. I rekao je sram vas bilo. Kad su porusili akvadukt i materijal iskoristili za gradnju puta Mitrovica Mandjelos, gosn Ignjat je napustio mesto varoškog uče i zaveka otišao iz grada. Niko ne zna gde je otišao i kako je živeo...
  Ne raspolažem slikama gosn Ignjata, a ni sa nekim velikim informacijama o gosn Jungu. Ali bih imao svašta kazti na račun tih djilkoša. A mogao bih vazda pisati i o Glacu i o Gosn Glacu i o Sirmijumu, ali dobro de. O tom, po tom.

*Neke zvanične informacije o Ignjatu Jungu
Rodjen 1860, smatra se da je preminuo 1915. Radio je kao učitelj. Zaslužan je za podatke o nekim, sada uništenim antičkim lokalitetima. Živeo je u kući pored sadašnje tehnološke škole. Nakon rušenja akvadukta, napušta posao i odlazi iz grada. 

No comments:

Post a Comment