Tuesday, March 1, 2016

U prošlost kroz pendzer firangama kićen.

   Jel se sećate vi čika Josipa Flajšmana? Ako se sećate, mogu vam reći da se dobro držite, pošto se on ne drži već jedno 80ak godina.
     Sinagoga, malo u šrege je Palestina.  (Ugao Dositejeve i Sv. Save)

Kuća čika Josipa Flajšmana
   On je živeo na obodu onog Mitrovačkog trga, koji je mahom cincarima nastanjen bio. Sa balkona njegovog doma mogao si, izvnjavam se, možeš da vidiš ceo Žitni Trg ka Zapadu. A ako se potrudiš možeš i da vidiš Crkvu Sv. Dimitrija na Istoku. Ne znam kakav je čovek bio, ali mi pričao dedo udbaš stari, da je taj bio ozbiljan lovator. Čak je pomogao i gradnju Sinagoge(Mislite da se stara zgrada Gimnazije dzabe zove Palestina?). Neki nekršteni đilkoši su u podrumu kuće, sa tim balkonom napravili jedan ozbiljan detektor laži u cilju ispitivanja lokalnih bećara. Ima tu i spomen ploča na toj kući, čisto da se ne zaboravi.
  Eto, ko bi rekao da će sada u toj kući neki mladi derani ispijati bačve piva. A odakle pivo? To već moram pitati čika Hajnrih Vajsa. Ima tu i priča o porodici Kuncl čija je grobnica redovno plašila u večernjim satima, nas koji smo išli kući pored Katoličkog groblja iz Popovićeve škole. Ali to su već priče za jednu drugu priliku.
                                                        E ovo je od ovih Vajsovih, da da PIVARE!

,,Palestina" - nekada mesto gde su mladi jevreji, primali osnovno obrazovanje. Kasnije naši stari, završavali 9. i 10. razred.
                     




Josip Flajšman- Trgovac, rođen u Budimpešti 1866. Sin Eduarda i Beti Flajšman. Umro nasilnom smrću za vreme ,,Shoah-a"(Holokaust). Predsednik Jevrejske veroispovedne opštine, na njegovu inicijativu početkom 20. veka podignuta Sinagoga.






I za kraj pojašnjenje dva prideva, NEKRŠTENI ĐILKOŠI je(su):
Polher Adam - Gestapovac, Ivan Logarević - šef policije u Sremskoj Mitrovici inače istaknut u proganjanju Jevreja, Knez Ferdo - šef policije u Sremskoj Mitrovici, Truhar Franjo - šef policije u Sremskoj Mitrovici,Đurić Eugen - šef policije u Sremskoj Mitrovici, Brensictek Radoslav - rukovodilac rušenja Sinagoge isto iz Sremske Mitrovice, Kata Pivarević - Arkan ondašnjeg doba, dakle pljačkaš praznih jevrejskih kuća, isto iz Sremske Mitrovice, Gamiršek Vladimir - ustaški funkcioner isto iz Sremske Mitrovice, za njega imam neku nepouzdanu informaciju da ga je Jovanka Gabošac pljunula pred streljanje, Z(C)ingel Đuro - policajac, gestapovac iz Sremske Mitrovice, Simon Antun - Gestapovac iz Sremske Mitrovice, itd, itd, itd...

*Posebna zahvalnost g. Miroslavu Liščeviću, što čuva stare slike Mitrovice od gubitka u tragu vremena.

Ponos na mlade naraštaje O.Š. Jovan Popović. Btw u moje vreme u toj školi nisu trebale kamere. Znalo se da pušimo iza školske biblioteke, znalo se ko je polupao prozor kancelarije pedagoga Mire Pevac i da se vazda vaćarilo na stolićima za stoni tenis.
https://www.youtube.com/watch?v=vGPSdXeWqUM


No comments:

Post a Comment